8 oktober 2007

Tom Yam Kung - kryddig thailändsk räksoppa

Mamma lagade den här thaisoppan hemma för några dagar sen, och resultatet blev sååå gott! Den är ganska kryddstark och väldigt smakrik. Inget salt behövs tillsättas, eftersom både buljongen och fisksåsen är salta nog.

Tom Yam Kung

4 portioner

300 g okokta, skalade räkor
200 g färska, skivade champinjoner
7,5 dl hönsbuljong
6 limeblad
5 bitar citrongräs (ca 2 cm långa)
5 cm skivad ingefära
4 skivade schalottenlökar
2 tomater, skurna i klyftor
4-5 chili (beroende på styrka), röda eller gröna
1-2 tsk thai chilipasta
4 msk pressad citron
1-2 msk fisksås
1 msk färsk, hackad koriander

Koka upp buljongen och lägg i citrongräs, ingefära och schalottenlök. Låt koka upp igen. Tillsätt champinjoner, tomater, fisksås och limeblad, låt sjuda i 2 minuter. Lägg i räkorna att småkoka i 1-2 minuter (inte för länge, då blir de sega). Ta bort kastrullen från plattan och tilsätt chili, chilipasta och citronsaft. Garnera till sist med koriander. Servera soppan! Som tillbehör passar ris bra, servera i portionsskålar vid sidan om.

1 kommentar:

Emilie sa...

Väldigt gott! Enkelt!