20 oktober 2007

Ciudad de las Artes y de las Ciencias

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe

El Turías utorkade flodbädd, finner man Valencias nya modernistiska rekreationsområde, Ciudad de las Artes y de las Ciencias (eller Ciutat de les Arts i les Ciènces). Komplexet är, som det spanska och det valencianska namnet skvallrar om, en konst- och vetenskapsstad, bestående av olika museer, kulturinstitutioner och fritidsområden. Här finns bland annat ett teknikmuseum, en IMAX-biograf, ett planetarium, en botanisk trädgård och Europas största oceanografiska museum.

El Turía - floden
Valenciaborna har historiskt sett haft stora översvämningsproblem med floden Turía, som förr flöt rakt igenom staden. 1957, när ytterligare översvämmningar inträffade, beslöt man därför att floden skulle ledas om för att istället mynna
utanför stadens gränser. Kvar blev då den uttorkade flodbädden, en 10 km lång markbit som slingrar sig fram under stadens broar. Undan för undan har parker, lekplatser och fotbollsplaner byggts upp på området och 1998 öppades Ciudad de las Artes y de las Ciencias för allmänheten.

L'Hemisfèric
Byggnaderna
Som ett gigantiskt öga blickar L'Hemisfèric upp mot himlen. Den ellipsformade byggnaden ser ut att flyta ovanpå vattnet i den omgivande bassängen. Dess fönster kastar ut ljusreflektioner över den glittrande vattenytan, som samtidigt skickar tillbaka ljustrålarna, så att de återigen speglar sig i samma fönster. Byggnaden vilar stilla i kontrast till vattnets aldrig avstannande skiftningar.

Ja, byggnadernas design är en upplevelse i sig. De vita fasaderna och de geometriska formerna avtecknar sig skarpt mot himlen och resten av omgivningen. Rundade väggar, välvda tak och gallerformade fasader ger området ett futuristiskt utseende. Byggnadskropparnas vinklar sträcker ut sig åt alla håll och detaljerna kan upplevas som spretiga och flikiga, men helheten bjuder på lugn harmoni. Komplexen i Ciudad de las Artes y de las Ciencias är designade av Valencias egne
Santiago Calatrava, samma arkitekt som ritade Malmös Turning Torso. Det oceanografiska museet (L'Oceanogràfic) är dock ritat av arkitekten Félix Candela.

Museo de las Ciencias, L'Umbracle

Avkoppling
Till Ciudad de las Artes y de las Ciencias kommer man för att ta del av L'Hemisfèrics planetarium och IMAX-biograf, L'Umbracles botaniska trädgård, konstutställningen i Palau de les Arts Reina Sofía, teknikmuseet Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, L'Oceanogràfics undervattensvärld - eller så kommer man hit för att slå sig ner på en bänk vid bassängen och låta sig bländas av soltrålarnas glittrande spel över vattenytan. Ett utmärkt sätt att koppla av från stadens larm.

Inga kommentarer: