13 oktober 2007

Japansk frukost!


Frukost på japanskt vis har kommit att bli en favorit för min del! D lagade det vid ett antal tillfällen när han var i Sverige och det var alltid lika uppskattat. Nyhetens behag kanske, men det är riktigt gott och känns onekligen nyttigare än en kopp kaffe och en croissant! :-)

Den japanska frukosten är mättande, men känns inte alls för tung. Dessutom består den av flera olika smårätter, så man startar dagen med en kombination av smaker. Den "svåraste" rätten att vänja sig vid är definitivt nattō, fermenterade sojabönor som har en klibbig konsistens och en något syrlig smak. Jag har läst att nattō är ett av de livsmedel som smakar umami. Umami är "den femte smaken" vid sidan av sött, salt, surt och beskt. Hursomhelst tar det kanske lite tid att vänja sig vid nattō, men jag tycker att det är gott!

Typiska tillbehör vid en japansk frukost:

ris - rundkorningt ris. Svenskt grötris eller avorioris går alldeles utmärkt att använda.

nattō - fermenterade sojabönor som rörs om och ofta används som topping på frukostriset. Hittas i kyldisken på asiatiska matvarubutiker.

miso - soppa gjord på sojabönspasta och dashibuljong. Gott att koka upp tillsammans med potatis och att sedan garnera med skivad salladslök. Misopasta och dashi kan man köpa i asiatiska matvarubutiker.

tamagoyaki (äggrulle) - en japansk omelett som steks ock rullas i omgångar så att den får flera lager, varav ett fylls med nori - sjögräsplattor.

tofu - serverad kall i sojasås, toppad med exempelvis lök, rättika eller ingefära. Finns i vissa välsorterade livsmedelsbutiker. I asiatikska matbutiker kan man hitta tofu av flera olika hårdhetsgrader.

Grönt te - kallt eller varmt beroende på årstid och preferens!

Mums mums mums!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter gott och mycket nyttigt men hur hittar de tid att göra allt detta på morgonen? Det var ju en hel buffé!

Anonym sa...

Äter man potatis i Japan?!