14 oktober 2007

En frisk smak av mynta i Granada

Teterías i Granada
I Granadas arabiska kvarter kantas stenbeklädda gator och vindlande gränder av teterías, där man över en kanna te kan söka skydd och svalka från den starka sydspanska solen. Infällda mellan butiker fyllda med lädersandaler, handmålade keramikskålar, lyktor i färgat glas, rökelsestickor och allmänt krimskrams hittar man dessa mörka oaser, ofta inredda i arabisk stil med stora sittkuddar och låga runda bord. Med de suggestiva tonerna av nordafrikansk musik i bakgrunden blir man serverad sött myntate ur silverfärgade tekannor. Teet ska på traditionellt vis hällas ur kannan från ett ganska långt avstånd så att strålen slår ned i teglaset och bildar ett skum.

De flesta av Granadas teterías har slagit upp sina portar under de senaste 30 åren på initiativ av marockanska immigranter. Antagligen har man velat följa den arabiska traditionen av tedrickande och samtidigt skapa en naturlig mötesplats för sina nordafrikanska landsmän (och -kvinnor). Teterian fungerar också som ett alkoholfritt alternativ till stadens alla barer. Merparten av teteriorna återfinns längs gatorna Caldereria Vieja och Caldereria Nueva.

Te i Marocko - اتاي (Ataí)
Man tror att te först kom till Marocko på 1700-talet genom byteshandeln med Europa. Svart te har dock aldrig blivit populärt bland marockanerna, man dricker istället grönt te, varav merparten importeras från Kina. Innan teet tillagas tvättar man gärna tebladen med kokande vatten, för att sedan låta dem torka igen. Under tillagningen kokas teet tillsammans med vatten under några minuter. Socker (mycket socker!) och färsk mynta läggs i en tekanna med lång krökt pip och blandas med tevattnet. Tekannans form gör det lättare att hälla teet i teglasen från ett avstånd på ca en meter. På detta sätt kyls tevattnet ned en aning samtidigt som ett lager skum bildas på toppen av drycken.

Myntate är det traditionella marockanska teet, men Granadas teterías stoltserar ofta med en meny bestående av flera olika tedrycker och färska juicer. Vanligtvis kan man också beställa in traditionella bakverk, såsom baklava, eller varför inte slå sig ner vid ett bord för att röka vattenpipa?

Helt klart är att staden Granada, dess arabiska kvarter och de många teteriorna är värda ett besök!

Inga kommentarer: